Måste man nyttja dextros som bryggsocker eller kan normalt socker likaså funka?
En viktig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks försiggå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noggrann med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och består enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite annorlunda synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.
En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann inte spelar någon roll.
Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.
Hålla sig noga till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och substituera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som ej gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Ifall du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation återigen.