Nyttja sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på ett nyttigt sätt
Många kan aldrig ens tänka sej något liv förutan att ha möjlighet att söta.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.
Sackarin är inte det enda eller effektivaste alternativet till normalt vitt socker
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.
Sukralos är ett annat alternativ när man söker ett alternativt sötningsmedel som dessutom smakar verkligt gott och är nästan fritt från kalorier.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.
Aspartam smakar lite kemiskt.
Det finns också medel som är naturliga och därmed mycket omtyckta
På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.