Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen
En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med massor av goda tips och råd.
Vin är en enastående härlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda kontexter. Och skilda sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis även all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är relativt enkelt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självtillit precis som inför allt annat vi tar för oss.
Många ser hemmaframställning av vin som en rolig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det attraherande att man kan spara relativt mycket pengar på att brygga eget vin.
Idag är det flera vinexperter som arbetar med att oupphörligen förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer oupphörligen flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar somliga nya vinsatser hembryggning så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se också till att noggrant notera allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Dessutom bör all utrustning kontrolleras ordentlig innan nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.
För att få reda på mer kring allt som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning och vinprovning.
Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig gratis som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns att köpa på allt-fraktfritt . se samt hembryggning . se. Samt går att låna kostnadsfritt på biblioteken som ebok.