Mousserande vin på hemmagjort vis
Den som väljer att producera eget mousserande vin genom klassisk “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en oerhört komplicerad process.
Men det finns en alternativ metod som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Även mousserande vin kan göras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att tillverka champagne.
Innan vi startar skall jag nämna att det så klart finns ett enklare sätt som också ger ett smakrikare vin. Beställ en vinsats från för vinsatser – klicka här på hembryggning.se, prisad.se eller annan webbutik.
Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan köpas relativt billigt på nätet.
Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej högre.
Därtill behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver även en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att tillverka vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.
Vinet bör vara lite grumligt, om inte addera lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.
För att åstadkomma denna sirap, värm en blandning av en andel vatten samt två andelar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, försiktigt ändock grundligt, i vinet.
5)
Kommande moment är buteljering med hjälp av hävert, överför vinet omedelbart till champagneflaskor använd bara flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna handskas med det tryck som byggs upp.
6) Placera flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det är kristallklart.
Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Det kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en skör process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på rätt vis.
Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett bra råd:
Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång träning att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som underlag till detta, alla tillbehör för detta hittar du lätt på webben.